månadsarkiv: september 2020

Söndagsvandring kring Knickarp 27 sep 2020

Vi blev 15 som gav oss ut på tur kring Knickarp som ligger några kilometer sydost om Blentarp. Det är en vacker nejd med böljande landskap. Det är glest befolkat och har inga direkta byar. Orter som passerades var Knickarp, Vrångabäck, Skoghall. Området ligger strax öster om Rydsgård. Backlandskapet är mosaikartat. Det är ett Sjölandskap. Många slott och stora gods finns. Bellinga slott finns i närheten och är i släkten Pipers ägo. Uppfört under 1600-talet. Godslandskapet är ovanligt både regionalt och nationellt.

Vi följde en tur nr 16 i Karin Hoffmans bok om Romeleåsen. Turen är 11 km. Det är lättgånget dvs grusvägar mest. Vissa backar finns dock. Vyerna är fina. ”Ett variationsrikt äventyr”, ”alla de olika miljöer som ett bra strövområde kan bjuda på”. Så skriver Karin.

Vi gick lite fel i början, det var svårt att hitta den stig som angavs. Det blev istället så att vi gick över kohagen söder om Knickarp där man passerar Sudaretorp och en liten sjö. Vi kom in i bokskog och sen vägen som leder till Lien. Områdets skola finns kvar. Den är nu kompletterad med väldigt fin trädgård. Skollärarhuset ligger också kvar. Innan Vrångabäck tog vi lunchpaus med vy över nejden. Små trevliga vägar följer. Innan Slugarp mötte vi en man på en splitter ny Fergusson som kunde berätta att Piper äger även detta område. Vackra hästar i hage följde och vi fick lite information om stamtavlor mm. Skoghall kom sen, ett stort hus hus med ytterst fin trädgård. Man går genom gården och kommer in på Gamla Lundavägen som alltså gick här mellan Ystad och Lund. Sen var turen slut.vi var åter vid Knickarps idrottsplats med två bollplaner som nu höll på att växa igen.

Vi fick se en stor flock tranor som cirklade över oss, en död snok, en ekorre, många spår av vildsvin, kalhygge, jättebalsamin, Tom fick se en tidigare inte sedd fotbollsplan, mm.

http://gamlalundavagen.se/cykelslingor/76/ystad-blentarp-ystad

Vid Vrångabäck

Söndagspaddling Kämpingebukten

Sju hörsammade evenemanget med paddling från Falsterbokanalen. Vi startade med att bestämma vilken tur vi skulle göra. Vi valde bort Foteviken resp Ljunghusen och valde att gå till Fredshög i Trelleborgs kommun. Dagen var utan vind och solen sken och gav sommarväder. Det var lätt att ta sig igenom kanalen, inga strömmar och inga vågor, endast två segelbåtar väntade för att bron skulle gå upp. Vi passerade och gick in till stranden för lunch. En härlig sådan. Det blev paddling i ett svep till Fredshög där vi följde stranden några hundra meter ut. Det blir stenigare längre bort och ganska grunt. Vi gick tillbaka och gjorde ett strandhugg i Kämpinge där några fritidsfiskare har hus. Det blev bad för några. Sen gav vi oss hem och avverkade därmed 16 km. Start 11.15 och hemma 16.30.

Paddling i lugna vatten vid Ven

Vi var sju som gav oss ut på havet och en åttonde paddlade ikapp oss till lunch. Start vid badplatsen vid campingen i Borstahusen kl 11.15. Havet låg nästan blankt. Sommarvärmen hade återvänt. Vi följde kusten norrut förbi hamnen i Ålabodarna och norr därom tog vi lunch. Då hade vi njutit av de vackra vyerna med en för oss dramatisk kust med rasbranter i grusåsen. Vi fortsatte till Rydebäck badbrygga efter att ha gått ut en bit vid Nudiststrand. Helen hittade en glasskiosk och några tog sig dit. Underbar mjukglass. Pommestallriken var stor. Hemvägen tog vi i ett svep. Det blev 16 km och vi var iland närmare 17. Helen, Heike, Calle, Eva K, Charlotte B, Erik R, Thorleif, Kaj var med.

Lundavandring en bit åt öster

Vilken fin kväll det blev. 23 grader varmt. Vi gick från Lunds Södra pendlarparkering till gamla trelleborgsjärnvägen som passerade Staffanstorp. Där svängde vi strax vänster på grusväg in på ett ängs- och skogsområde som vi inte vet vad det är tänkt att bli. I varje fall finns det en sevärdhet enligt Fornsök. Det är stenen Långe Per som står där och håller på att bli igenväxt. Det är ihopsatt efter en sprängning på 1950-talet! Vidare gick vi till Ungdomsvårdskolan St Råby och ut på de stora gräsytorna intill. Gamla flygfältet Hasslandavägen är borta? Rått gård ligger där öde, marken har blivit industrier, mm. Champinjoner hittades i massor. En och annan motionär syntes i det stora ödsliga området. Vi gick till Knästorp på grusvägen dit. Hela sju storkar fick vi se på taken till gård och kyrka. Sen är det cykelväg resten av vägen till Lund. Vi var sex stycken som gick mella 17.45 och 20 och det blev cirka sju km.

Skanörs Ljung och Skanör 6 sep 2020

Vi var 10 som samlades för att gå en runda på Näset delvis Skåneleden. Turen blev 18 km. Samlades gjorde vi vid parkeringen till golfklubben i Ljunghusen. Leden går genom banan på en väg och sen ut på Ljungen. Vi tog norrut LO-chefen passerade väg 100 och kom på den led som går från Östra delen av Höllviken till Skanör. I Skanör tar den vägen ut på Knösen som är den norra udden. Knösgården med sina får ligger där ute och det blev platsen för lunch. Vyn är fin, bron, Malmö, Strandängarna, kanalen, mm.

Man följer den gamla tångvallen halvvägs till Skanör och sen öar det grusväg. Vi gick genom norra delen av staden och kom in i parken där en Stig går längs bebyggelsen. Väg 100 passeras och sen genade vi genom bebyggelsen för att nå Campingen som nu heter Falsterbo Resort. Massor av fågelskådare var där vid Skanörs Ljung. Vi delade upp oss så vi blev fyra som gick längs havet på stranden och uppe i dynerna. Gattet till lagunen måste passeras och då måste byxorna av. Lite lätt regn föll. Vi möttes kl 16 vid parkeringen.

Gruppen