Söndagsvandring kring Knickarp 27 sep 2020

Vi blev 15 som gav oss ut på tur kring Knickarp som ligger några kilometer sydost om Blentarp. Det är en vacker nejd med böljande landskap. Det är glest befolkat och har inga direkta byar. Orter som passerades var Knickarp, Vrångabäck, Skoghall. Området ligger strax öster om Rydsgård. Backlandskapet är mosaikartat. Det är ett Sjölandskap. Många slott och stora gods finns. Bellinga slott finns i närheten och är i släkten Pipers ägo. Uppfört under 1600-talet. Godslandskapet är ovanligt både regionalt och nationellt.

Vi följde en tur nr 16 i Karin Hoffmans bok om Romeleåsen. Turen är 11 km. Det är lättgånget dvs grusvägar mest. Vissa backar finns dock. Vyerna är fina. ”Ett variationsrikt äventyr”, ”alla de olika miljöer som ett bra strövområde kan bjuda på”. Så skriver Karin.

Vi gick lite fel i början, det var svårt att hitta den stig som angavs. Det blev istället så att vi gick över kohagen söder om Knickarp där man passerar Sudaretorp och en liten sjö. Vi kom in i bokskog och sen vägen som leder till Lien. Områdets skola finns kvar. Den är nu kompletterad med väldigt fin trädgård. Skollärarhuset ligger också kvar. Innan Vrångabäck tog vi lunchpaus med vy över nejden. Små trevliga vägar följer. Innan Slugarp mötte vi en man på en splitter ny Fergusson som kunde berätta att Piper äger även detta område. Vackra hästar i hage följde och vi fick lite information om stamtavlor mm. Skoghall kom sen, ett stort hus hus med ytterst fin trädgård. Man går genom gården och kommer in på Gamla Lundavägen som alltså gick här mellan Ystad och Lund. Sen var turen slut.vi var åter vid Knickarps idrottsplats med två bollplaner som nu höll på att växa igen.

Vi fick se en stor flock tranor som cirklade över oss, en död snok, en ekorre, många spår av vildsvin, kalhygge, jättebalsamin, Tom fick se en tidigare inte sedd fotbollsplan, mm.

http://gamlalundavagen.se/cykelslingor/76/ystad-blentarp-ystad

Vid Vrångabäck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *