Äppelblomsvandring Österlen 21 maj 2023

7 deltagare: Bertil A, Barbro, Magdalena, Bengt A, Kaj, Åse o Bengt-Ola

”Nu grönskar det i dalens famn, nu doftar äng och lid. Kom med, kom med på vandringsfärd i vårens glada tid……”

Vi följde budskapet i vårsången och drog ut på Österlen och lät oss förtrollas av all äppelblom. Vi startade nedanför Stenshuvud med ett par kilometer på smala stigar i nästan obanad och trolsk terräng.

Därefter besteg vi Kortels huvud strax intill med fin utsikt över Hanöbukten. Vidare mot fin bymiljö i Gladelund. Efter lite felnavigering i riskfylld vildsvinterräng kom vi rätt. Följde en lång nedstigning genom vacker bokskog till Rörums norra å. 

Vidare fram till den pittoreska byn Knäbäckshusen med sina välhållna gamla skånelängor, längs den lilla bygatan.  Därefter fortsatte vi genom många hektar äppelodlingar i full blom. På grund av felnavigeringen tidigare under turen.och tidsspillan fick vi vända ner mot havet tidigare än beräknat och avstod Rörums by och Forsemölla. Väl nere på stranden en bit söder om Stenshuvud  blev vi väl kompenserade av den fantastiska miljön med lövskogen hängande ut övet den inbjudande sandstranden.Vågorna från havet rullade in och några av oss njöt av barfotapromenad fram till utloppet för Rörums norra å.

Vi nyttjade den lilla bron över ån och tog oss upp på den stora heden söder om Stenshuvud. Slog oss ner i lä bakom en stor enbuske för andra fikan och med Stenshuvuds karakteristiska silhuett  i blickfånget. Avslutade turen genom att ta oss över heden och in i grönskan runt parkeringen vid Stenshuvud där några av oss kunde förse sig av den rikligt förekommande ramslöken.

Turens längd nästan 15 km i strålande sol och behaglig temperatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *