Gårdslösaleden söndag 19 juli

Samlingsplats: Smedstorps station kl 10.30

En intressant vandringsled runt Smedstorp. Enkelt att ta sig till med tåg, vilket de flesta av oss gjorde. Leden lades upp av byalaget 2012 i syfte att sätta Smedstorp med omnejd tydligare på kartan. Leden utgår från stationen i Smedstorp där broschyrmaterial finns att tillgå. Gårdslösa syftar på en av de små byar som utgör ursprunget till Smedstorp.
Turen  tog oss genom Smedstorp och sedan vidare på små grusvägar ut i det omgivande jodbrukslandskapet. Vi passerade bl a gamla gravplatser från stenåldern och stenbrott från tiden då man bröt mycket kalksten och skiffer här i trakten. Vi följde småvägar förbi fina små boställen för att så småningom komma in i det inbjudande naturreservatet Listarumsåsen. Här fick vi uppleva ett för oss okänt naturområde. Mjuka fina strövstigar längs en knivseggsformad åsrygg genom vacker bokskog varierad med partier av luftiga och högresta granar. Mycket vackert. Ett naturreservat att återvända till.
Så småningom åter ut i odlingslanskapet där majs var den dominerande grödan på stora fält. Leden förde oss till slut in på Smedstorps omedelbara omgivningar med fina joggingslingor och strövstigar. 
Liten koll på ”centrum” avslutningsvis. Konsthantverkare, nya entreprenörer och initiativrikt byalag har blåst liv i en by där recessionen varit påtaglig under många år men nu andas optimism. Det blir man glad av att se.
Ganska hög värme bidrog till att några anmälda lämnade återbud. Vi andra, ett 10-tal,  vandrade på i ca 13 km

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *