Inlineshelg i Åhus 2006

Inlines: Medvindsrull från Blekinge till Åhus. . 48 km

Gästskribent: Lars R Carlstedt

Färdväg: Det blåste friskt från öster så dagens rull planerades som ett medvindsrull från Blekingegränsen tillbaka lite härs och tvärs till Åhus. Medelgruppen växte plötsligt från gårdagens sju till tio deltagare. I två bilar for vi till Nymölla bruk där vi tog den finfina och idylliska landsvägen via de havsnära orterna Krogstorp och Edenryd till Valje precis på gränsen till Blekinge. Sedan gamla E22:an till Bromölla där cykelbana tog oss till Gualöv. Så landsvägen åt nordväst till foten av Kjugekull. Vi vandrade upp till hembygdsgården där vi tog lång rast med våfflor, kaffe och glass. Vidare till Kiaby där vi svängde söderut till Bäckaskog. Över E22:an ner på den bilbefriade landsvägen via Nymö till Legevad eller Lé Gevâd som vi kallade orten. Därefter till Rinkaby och gårdagens cykelbana ”hem” till Åhus. Nu i motvind då sjöbrisen ändrat vindriktningen från öst till sydöst.

Inlines: Norr om Kristianstad, 76 km


Norr om Kristianstad, 76 km
Färdväg: Vi började med cykelvägen ut från Åhus mot Kristianstad, framme i Rinkaby tog vi mot Trolle Ljungby, hyfsad asfalt. Framför slottets entre tog vi en behövlig lunch. Vi fortsatte norrut för att vid riksvägen hamna vid vägs ände, grusad väg på andra sidan!! Tillbaka igen.Den vidare vägen över Ö Ljungby mot Gualöv och till Kjuge fanns det skiftande förslag till gradering av, snittet var nog AK3. Det var i varje fall fina vyer mot Kjuge. Och se, kafe´t var öppet och för oss var det bara ta oss uppför den dåliga asfaltvägen upp mot höjden. Det kaffet / glassbåten satt fint! ’Tillbaka nerför blev i strumplästen, på bromsklossen eller nästan ”fritt fall” för någon. Vidare färd mot Fjälkinge passerade vacka Fjälkinge backe. I denna ort delade vi på oss så Göran och Arne drog hemåt över Rinkaby medan vi andra drog till Balsby på fin asfalt. Därifrån är det finfin cykelban till Kristianstad. Nu tyckte Håkan att vi behövde lite visning i denna vackra stad, som för övrigt inspirerat New York till sitt rutnätsmönstrade kvartersindelning, och vi körde förbi Faders Gunnars kyrka. Vi passerade sen i ytterkanten av stan på Gustaf Hellströms väg ut till Blekingevägen och vidare på cykelvägen till Rinkaby. Här finns före Viby ett hemskt parti dålig asfalt. I god fart fortsatte vi sen hemåt till Åhus.
Mat- och vätskehak: Kjugekulls kaffestuga

Inlines: Hammarsjön runt, 55 km

Gästbloggare: Lars Carlstedt (Före detta ordförande Skånes isseglarklubb)

Vi hade ett ”inlinesläger” 24-25 maj, som SIK ordnade ihop med Blekingefolk som vi lärt känna. Åhusstrand hotell och restaurang kan rekommenderas. Vi blev väl mottagna, priset var humant och det var lätt att ta av och på utrustning och samlas.

Efter samling/inkvartering på Hotell Åhusstrand delade vi upp oss i tre grupper. En medelgrupp, en snabb och en extrem. Vi i medelgruppen valde att rulla runt Hammarsjön på cykelbanor, nedlagda järnvägar och en och annan landsväg.
Från Åhus löper en i stort sett finfin cykelbana sin egen väg öster om Hammarsjön via Rinkaby, Gustav Adolf och Viby in till Kristianstad. Uppdämningen mot Hammarsjön söder om staden som byggdes på efter den stora översvämningen 2002 är grusad så från Hammarslund får man åka norrut till de östra delarna av staden. Man rullar bra genom city. En avstickare gjordes till Stora Torg för lång glasspaus.
Sedan rullade vi över bron över Helge å där finfin cykelbana tog oss söderut till N. Åsum. Härifrån tar man järnvägsbanken från den nedlagda järnvägen till Simrishamn. Den har bra asfalt ner till Gärds Köpinge. Sedan åkte vi österut på mycket bra lågtrafikerad landsväg till Hovby där stora vägen med smal vägren söderut till Åhus gäller. I Åhus rullade vi utefter Strandvägen ut genom hamnen där vi efter lite trixande tog en ljuvlig strandnära cykelbana upp till hotellet för en riktigt stor öl.

Medvindstur och plötsligt var vi i Vinslöv, 68 km


Färdväg:
 Vid drog en sväng ner genom hamnkvarteren och genom vackra Åhus. Vi tog sen landsvägen över Hovby till Kristianstad, denna söndagsförmiddag glest trafikerad men annars livligt trafikerad. I dagens medvind gick färden fort. Vi svängde in till Gärds Köpinge och in på fina cykelvägen på f d järnvägen till Maglehem men vi åkte alltså norrut. Norra Åsum och utkanten av Vä passerades snabbt. Färden gick sen till Skepparslöv, Önnestad, Skoglösa och i Åraslöv tog vi lunch. Hade vi visst tågtiderna hade vi nog tagit lunchen på tåget, nu kom vi strax efter avgång och varför inte? orten är ju känd från teve och vi kände ju att plötsligt så var vi i Vinslöv och vi som hade tänkt oss Hässleholm! Vi testade vägen dit en bit och kom tillbaks i tid för att ta en glass. Skånetåget tog oss till Kristianstad och väl där så på med rullorna och en tur genom Centrum och ut förbi stora sjukhuset och Regionhuset. Därefter blev det motvindstur till Åhus med en sväng ner genom först Viby storkhägn och Rinkaby. På rulle mer eller mindre drog vi sent raskt till Åhus. Dagens ilskna cyklist passerade och tyckte att vi bredde ut oss. Vi kunde replikerat att ringklocka gäller men vi avstod. Den härliga talldoften tog emot oss vid infarten till Åhus liksom Classes tappade toffla. Så går det när man drar ifrån ledarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *