Söndagsvandring i Fyledalen 28 juni

Turen utgick från Röddinge kyrka denna soliga o varma söndag. Vi följde den pittoreska bygatan en bit innan vi tog oss in på en liten grusväg ner mot dalen. Grusvägen övergick i en skogsväg i fin lummig miljö någon kilometer innan vi fick ta oss lite off pist ner till botten av dalen. Vi fick leta oss fram lite på en nästan igenvuxen stig innan vi hittade bron som tog över en bäck längst ner i dalen. Precis där lyckades färdledaren få syn på den ovanliga kungsfiskaren för ett kort ögonblick. En upplevelse.
Dalen öppnade upp sig både åt väster och öster och vi befann oss på den gamla banvallen där tåget från Sjöbo en gång ångade fram mot Tomelilla. Vi tillät oss en paus i gröngräset innan vi fortsatte längs banvallen, här utan räls. 
Banvallen fortsätter in i Tomelilla kommun som låtit rälsen vara kvar och där dressincykling nu utövas. Efter en bit längs rälsen var det dags att ta sig upp för branterna och in i bokskogarna på Fyledalens södra sida. Vi hittade små skogsvägar som vi följde ett par kilometer. Närmaste målet var nu Skogshejdan, ett naturreservat av lite fäladstyp. Paus vid den lilla sjön. 
Vi fortsatte över inbjudande ängar innan vi anträdde färden på branta småvägar ner mot Fyledalens botten igen. Anslöt åter till den gamla banvallen vid Fylan och följde denna västerut ett par kilometer. Ibland fick vi ge plats åt dressincyklande ekipage på söndagsutflykt. Verkade mysigt.
Passerade den välhållna stationsbyggnaden vid Högestad station, numera privat bostad och fortfarande med tydliga angivelser på väggen om avstånd till Simrishamnn och Malmö liksom lägesplacering i antal meter över havet(28m).

Sista biten upp ur dalen tillbaka till Röddinge längs en liten slingrande grusväg och en kilometetlång uppförsbacke blev en ansträngande avslutning på dagens tur.
Ett 10-tal vandrare verkade mycket nöjda med dagens tur som gick i sol och värme och sträckte sig över ca 16 km

Bengt-Ola ledde turen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *