Söndagsvandring vid Svaneholms slott med omnejd 24 oktober 2021


11 deltagare hade mött upp denna soliga söndag för att uppleva höstfärger och inbjudande natur vid Svaneholms slott. Efter kort inledande vandring längs sjön vek vi av in i naturreservatet Hästhagen, en moränkulle med vacker bokskog. Det blev lite off pist men i gengäld belönades vi med fina bestånd av svart trumpetsvamp.

Bengt-Ola visar oss in i skogen

Återvände till Svaneholmssjön med välordnade promenadstråk och fina rastplatser utmed sjökanten med utsikt mot slottet. Första fikapaus. Därefter valde vi en stig som ledde bort från sjön, passerade vackra bokar och ekar och tog oss via småvägar genom den pittoreska och välhållna byn Havberg med skånelängor och hästgårrdar. 
Vid vägs ände blev det åter lite off pist över ett hygge innan vi kunde ansluta till nästa byväg efter lite trespassing, tillåten sådan av tillmötesgående lokalbefolkning. Fler små hästgårdar passerades innan vi vek in på en inbjudande skogsväg som tog oss någon kilometer genom fårgsprakande bokskog. Ännu en fikapaus bland alla höstlöven på en lien kulle intill vägen med höstsolens strålar letande sig ner genom lövverket. 

/


Efter yttterligare ett par kilometer anslöt vi åter till promenadstigarna runt Svaneholmssjön med slottet vackert speglande sig i sjön. Vi rundade sjön och avslutade turen med inspektion av slott och slottspark på nära håll.
En perfekt vandringssöndag under bästa förhållanden dvs sol, vackra miljöer i höstfärger och en lagom lång tur(12 km) var vi nog överens om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *