Skåneleden Rolsberga-Harlösa

Skåneleden öster om Harlösa upp mot Hjularöd såg spännande ut. En bit ifrån ligger Rövarekulans naturreservat. Däremellan ligger Löberöd och slätten. Eftersom Skåneleden går denna sträcka kom det upp som en lämplig tur att prova. Sträckan mättes i MinKarta till 16 km. Det visade sig att det blev 20 km. I Skånetrafikens m fl webbsida Vandramed koll.se får man upp lämpliga anslutningar med kollektivtrafiken och hur lång tid det tar. Man lägger alltså in den hastighet med tänker sig gå. Gruppen klarade detta med 20 min tillgodo i Harlösa.

På grund av ryggont kunde inte Kaj vara med, som hade lagt ut turen. Samling för de flesta skedde vid busshållplatsen i Lund vid Lund C kl 9.15. Snabbt gick bussen till Harlösa. Sven steg på vid Lunds Norra, Skåneexpressen till Kristianstad.

Det blev blandat väder liksom dagarna före och efter blev, svensk sommar alltså. Det blev promenad på landsväg till Rövarekulan där gruppen vek ner till en led som sen förenade sig med Skåneleden. Rövarekulan är fint. Leden sticker av upp till en mindre väg som sen följdes med några utstickare. Bort mot Hjularöd har leden ändrats lite mot den tryckta karta som Bengt Ekvall hade. Man går i en ravin som slutar öster om Harlösa. Det gamla fattighuset /Donationshuset var öppet men hanns inte med. Kyrka ligger där och intill har en fin utsiktsplats ställts iordning. Bussen tog gruppen till Lund. Vid Brunnshög frågade chauffören vart man skulle. Då svaret var Lund C sa han att han skulle den vägen med bussen så man kunde åka med dit. Alltså inte byte till spårvagn som annars var planen.

En lyckad tur med vind och olika väderlekar. Alla klarade turen med galans.

Bilder (Sven Karlsson):

Greveholms slott efter en bra julkalender Mysteriet på Greveholm. Hjularöd är väl lite mer officiellt.

Hela gruppen

Toalett eller bastu? Snygg är den. Finns att beskåda vid vindskyddet vid Romhult

Skula sig var ordet för dagen pga av skurar. Dialektalt från Dalarna. Jag är med van vid skyla sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *