Bin, vin, korv och tivoli 25 aug 2019

Bengt-Ola var nyfiken på om det gick att vandra vid Havgårdssjön och N Grönby så en rekning skedde av BO och Kaj några veckor innan. För att reka färdigt åkte BO ut dagen innan sik-tur och kolla upp Grönby hage. / Kaj

Deltagare:
Kaj, Åse, Charlotte, Gun, Ingela, Magnus, Helen, Kerstin, Marie, Bengt, Rolf, Brita, Ulla, Bengt-Ola

Iden till den här turen fick jag dels av nyfikenhet på en liten skylt i vägkanten i utkanten av den lilla byn Grönalund samt önskan att upptäcka det vackra backlandskapet runt N. Grönby mellan Börringe och Anderslöv. Den lilla skylten angav ”Grönalunds tivoli”. Vi startade turen vid den lilla skylten och följde en stig in i en skogsdunge. Jodå, mellan 1915 och 1949 låg det en dansbana i dungen benämnd Grönalunds tivoli. Nu endast utmärkt med en informationstavla med fotografier från den tid det begav sig. Någon vårdade minnet genom att hålla en liten gräsplätt inne i dungen välklippt. Därifrån kunde man ta sig vidare på små stigar för att senare komma ut på småvägar förbi hästgårdar med underbar utsikt över det böljande landskapet. 

Turen genomfördes i strålande sensommar-väder i 27 graders värme. Vi fick behaglig skugga i bokskogarna bakom den vackra herrgården Havgård. Dessförinnan hade vi fått en mysig fikapaus uppe vid den gamla borgruinen Turestorpsö med utsikt över Havgårdssjön. Några tog ett dopp. Så småningom passerade vi N Grönby. Ny paus i skuggan vid den gamla möllan. Telefonkontakt med Markus på Lindhagens biprodukter, som lovat öppna butiken för oss när vi passerade. Vi bjöds på olika slags smaksatt honung. Gott. Deltagarna visade sin uppskattning och köpte på sig lite av varje som erbjöds butiken och plötsligt hade många av vandrarna betydligt tyngre ryggsäckar än när turen startade. Markus berättade intressant och initierat om binas liv och leverne. Han hade 400 bisamhälen utplacerade runt om i trakten. Några hade vi passerat längs vandringen

Dags att komma vidare dom ca 200 m till Hällåkra vingård. Micke, en av föreståndarna var på plats och berättade inlevelserikt och engagerat om vingårdens tillkomst och skötsel. Inbjudande miljö där man kunde njuta av både mat och viner från gården. Efter att ha vandrat runt bland bland tusentals vinstockar lät vi oss väl smaka av gårdens produktion och annan lokalproducerad dryck. Så hade vi fått uppleva ännu ett egentligen oplanerat möte.  Granne med Hällåkra ligger TV-kändisen John Taylors nystartade äppelodling för cidertillverkning.Tyvärr var inte John Taylor på plats i sin äppelodling. Micke på Hällåkra visste att berätta även om detta projekt. 

I vår vandringsväg låg även ett lokalt charkuteri. Där  kunde vi ta för oss av smakproverna som Grönby gårdscharkuteri bjöd på. Vi lät oss väl smaka av dom goda kryddade och smaksatta korvarna. Några av oss köpte med sig lite godsaker hem.
Vi avslutade så småningom turen där vi hade börjat dagen, genom att än en gång ”gå på tivoli”. Besöket förevigades med ett gruppfoto framför minnestavlan i den lilla skogsdungen.

Det som ursprungligen initierades av nyfikenhet på en liten skylt längs väg 671 mellan Börringe och Anderslöv ledde så småningom till upptäckt av ett mycket vackert skånskt backlandskap, oväntade möten med hängivna och engagerade människor som bevis på en synnerligen levande landsbygd. En söndagsvandring, som faktiskt innehöll 15 km vandring också, men som blev till något mycket mer, rent av en liten matkaravan.

Bengt-Ola Tegmalm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *